Content schrijven - Schrijven voor je website

Wat zijn webteksten?

Webteksten zijn de teksten die je op je website gebruikt. Webteksten dienen geschreven te zijn voor klanten en tegelijkertijd rekening te houden met de nieuwste SEO eisen van Google.

Goede teksten kunnen op iedere website het verschil maken. Vaak onderscheidt men SEO-teksten, webteksten en blogs. Op zich typisch, dat er onderscheid in gemaakt wordt. Want, wat voor verschil is er nu werkelijk?

In onze visie, is het schrijven van teksten voor welk type dan ook, niet verschillend.

Het schrijven van een tekst is een investering. Het kost tijd en moeite. En het heeft allemaal een doel. Dus moet het zo goed mogelijk geschreven zijn.

De enige verschillen tussen webteksten en blogs zijn de lengte en de tone of voice. Blogs zijn lang en met een persoonlijke touch en veelal in de ik en je vorm geschreven. Verder zijn structuur, woordkeuze, SEO-keuzes en alles wat er verder bij komt kijken, hetzelfde.

Hoe is een goede tekst opgebouwd?

Bij het schrijven van goede webteksten komt ervaring om de hoek kijken. Door het zelf te gaan doen, worden teksten steeds beter en gaat het ook sneller. In de basis zijn de volgende aandachtspunten genoeg om een goed begin te maken.

 1. Bepaal wie je doelgroep is
 2. Leer van andere websites
 3. Behandel één hoofdonderwerp per pagina (zie ook menustructuur)
 4. Schrijf in alinea’s
 5. Gebruik synoniemen
 6. Schrijf actie, voorkomen “worden”
 7. Maak gebruik van tussenkopjes en bullet points
 8. Link naar andere pagina’s
 9. Sluit goed af
 10. Plaats visuals en/of video’s
Blokken - hoe bouw je een goede tekst

Optimaliseer tekst voor Google

Is de tekst gereed, dan deze tenslotte nog optimaliseren voor Google. Met de juiste zoekwoorden opstellen van:

 • De (SEO-)titel
 • Schrijven meta-title en description
 • De alt-tekst van de afbeeldingen

Plaatsen van de webtekst

Met uiterste zorg wordt tenslotte de tekst geplaatst. De opmaak, het gebruik van vetgedrukte woorden, kopjes tussen de alinea’s, interne linkjes, afbeeldingen, de CTA, alles draagt bij aan optimale leesbaarheid.

Blogs schrijven voor je website

Het schrijven van blogs is een ongoing activiteit. Daarbij is het handig om een contentkalender te hanteren. Het vraagt verder consistentie in timing en plezier in het schrijven. Voor diegene die daar op weg geholpen wil worden, heeft MtM Online een praktische training “Schrijven voor je website”  ontwikkeld.

Wil je meer weten over webteksten schrijven of over de training, neem dan direct contact met ons op. Bel 06-14057398 of gebruik onderstaand contactformulier.